0
Профайл
Шопрон (Угорщина)

Wetzer, Peter

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~15 000
Площа виноградників:
3,5 га
Ґрунти:
глина, червоний гравій, вапняк, лес, сланець, шист
Вік лоз:
25–60 років
Робота на грядці:
органіка, мідь, сірка, чай із кропиви
Робота в погребі:
ручний прес, спонтанна ферментація у відкритих посудинах, без температурного контролю, роздільна виніфікація окремих ділянок, без фільтрації, без обклеювання, гравітаційне бутилювання
Урожайність:
~6 тонн/га
Сертифікація:
немає
Контекст

До 1921 року місто Шопрон було столицею Бургенланда. Регіон входив до складу Угорщини. Однойменний виноробний регіон, Шопрон, відповідно, вважається історичною і духовною батьківщиною Кекфранкоша (Блауфренкіш в Австрії).

Тут Петер живе й вирощує на 2,5 гектарах — Кекфранкош, на шести різних виноградниках, включаючи "гран крю", Зілбергер (Silberberg) і Спернштейнер (Spernsteiner). Крихітний виноградник Піно Нуар і Грюнер Вельтлінер. І столітній змішаний виноградник білих сортів: Оласрислінг, Фурмінт, Трамінер, Харслевелю на пагорбі вулканічного походження Саг, у 80 км на південь від міста Шопрон. Також у Петера є 0,5 га Фурмінта в Шомло.

Історія

Протягом багатьох поколінь родина Петера займалася виноробством. Правда, не в комерційних масштабах. Але невеликий погріб під будинком, в якому Петер вирощує вже шосте покоління Ветцерів, служить їм понад 120 років.

Пропрацювавши не один рік сомельє в ресторанах Відня, Петер на собі відчув і зрозумів різницю між винами, наближеними до природи, і тими, які створюються під тиском індустрії. Його манили перші, адже належали до живого і до конкретної місцевості.

У 2007-му він придбав 2,5 га виноградників як хобі, щоб спробувати зробити вино для себе.

Згадуючи той період, Петер зізнається, що знайти хороші виноградники, що не мали б на собі слідів комуністичного підходу до сільського господарства, було непростим завданням.

Швидше за все, внутрішня жага до виноградарства і таке захоплення пошуком виноградників сформували критичну масу, необхідну для того, щоб перевести тимчасове в постійне. У статусі хобі фермерство утрималося недовго, і незабаром, незважаючи на дуже скромний побут і відсутність фінансової подушки, Петер зважився повністю змінити роботу в ресторані на грядки та погріб.

Шлях до своєї пристрасті для Петера не був легким. Не один рік ночами він працював на заправці, аби не допустити дірок у сімейному бюджеті, поки доходи від продажів його мікроскопічних обсягів вина не вийшли на більш-менш прогнозований рівень. Це дозволило йому змінити підробіток із заправної станції на більш цивілізований формат винного бару.

Батько Петера іноді по-доброму злегка жартує над ним, що зазвичай такі дорогі хобі люди собі дозволяють ПІСЛЯ того, як заробили БАГАТО грошей, а не ДЛЯ того, щоб заробляти собі на життя МАЛО.

Та Петер не здається і з кожним роком його переконання й бажання відновлювати характерні вина, що відображають свій теруар, стає все глибшим. А ми щасливі, що можемо бути причетними до цього.

Вина Wetzer, Peter в портфелі Frank Wines:
Kekfrankos 2018
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • 2,500 пл/рiк
  • 13.0%
  • SO2: 38 мг/л
725 грн
Вік лоз:
35+ років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, у відкритих чанах, мацерація 3 тижні, 5% - цілі ґрона
Витримка:
16 місяців в старих бочках з угорського дуба на осаді
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Кекфранкош (100%)
Pinot Noir 2019
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • 1,800 пл/рiк
  • 13.0%
  • SO2: 14 мг/л
800 грн
Вік лоз:
35 лет (виноградник Кrafter), 45 лет (виноградник Kogl)
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, у відкритих чанах, 100% цілі ґрона, мацерація 3 тижні
Витримка:
12-16 місяців у бочках (500-700л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Peter Weiss 2019
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 2,000 пл/рiк
  • 13.0%
  • SO2: 103 мг/л
650 грн
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, у бочках (500л), цілі ґрона, мацерація 1 день
Витримка:
18 місяців в сталевих посудинах
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Грюнер Вельтлінер (100%)
Bolondok Napja 2019
  • рожеве
  • тихе
  • 0.75 л
  • 700 пл/рік
  • 13.0%
  • SO2: 102 мг/л
650 грн
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, у бочках, мацерація 24 години, ферментація - 8 місяців, мікро дози SO₂ упродовж бродіння
Витримка:
6 місяців в 2х старих бочках (300л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Кекфранкош (95%), Піно Нуар (5%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.