Strohmeier, Franz
Близько 3,5 га виноградників Франца займають лози автохтонного Блауер Вільдбахера (Blauer Wildbacher) — червоного сорту з високою кислотністю і танінами, що пізно дозріває.
Історично, в Штирії з Блауер Вільдбахера роблять тихе рожеве вино Шильхер (Schilcher), для якого характерні мідно-рожеві відтінки вареного цибулиння, дзвінка кислотність і пряна/трав'яниста ароматика.
Франц максимально розкриває можливості сорту, виніфікуючи його і як Шильхер пет-нат, і як рожеве ігристе класичним методом, і як рожеве, і як червоне.
Виноградники Франца і Крістін розташовані в трьох локаціях.
Лестайн — 3,5 га, в основному Блауер Вільдбахер — опока, глина, пісок, залізо і гнейс. На цьому винограднику Франц не використовує тренування лози з 2009-го, отже, практично немає ніякої обрізки.
Штайнц — 2 га, Совіньйон Блан, Вайсбургундер, Цвайгельт, Блауер Вільдбахер, Моріллон, Мускателлер — експозиція на півдні, ґрунти: гнейс. Трохи вище, ніж Лестайн.
Бед Гемс — 5 га, Совіньйон Блан, Вайсбургундер, Цвайгельт, Блауер Вільдбахер, Моріллон, Мускателлер — експозиції на сході, півдні, південному заході. Найвищі виноградники (500+ метрів).
Трави, які Франц використовує в чаях і препараціях для роботи на грядці (кропива, деревій, ромашка, валеріана, кульбаба тощо), вирощуються там саме.
У пошуках максимально делікатної взаємодії з лозами і ґрунтом Франц мінімізує використання міді та сірки для боротьби з мілдью, замінюючи їх на молочну сироватку. Трава між рядами коситься один–два рази на рік і в максимальному обсязі косою.
У випадку локалізованого ураження лози Франц намагається не втручатися. Він усвідомлено приносить в жертву частину врожаю, даючи можливість екосистемі відновити баланс власними силами, виробити та зміцнити необхідний імунітет.
Окрім системного зміцнення здоров'я своїх виноградників, побічним ефектом такого підходу також є природно низька врожайність, що впливає на здатність винограду проявляти себе дещо інакше, ніж за конвенціонального фермерства, основне завдання якого — ефективність урожайності.
Глибина підходу Франца поєднує в собі унікальну суміш педантичності аналітичного й інтелектуального мислення з проникливою й інтуїтивною чутливістю. За неспішною і заземленою розважливістю чітко видно жвавий розум, допитливість, хлоп'ячий азарт і жадібність до нових знань. Франц — одне з найбільш відвертих відображень усвідомлення й визнання людиною своєї вторинності після природи. Це не пригніченість і не підпорядкування, а захоплюючий рух шляхом пізнання.
У деякому сенсі Франц, перебуваючи далеко від усіх і працюючи з маловідомим сортом винограду, зміг абстрагуватися від сформованих очікувань і зануритися в передачу суті та емоцій місця.
Звичайно, Франц виніфікує і Шардоне-Моріллон, і Совіньйон Блан, і інші відомі сорти, але Вільдбахер став ключиком, що відчинив йому двері внутрішнього руху, й інші сорти також виграли від такого підходу до них.
У процесі природної еволюції розуміння своїх виноградників, ягід і, зрештою, вина, Франц прийшов до того, що деяким винам він дає більш тривалу витримку. Це дозволяє винограду краще проявити комплексність і нюанси, а також досягти стабільності без SO₂. Ці вина формують лінійку TLZ, що розшифровується як Виноград, Любов і Час (Trauben, Liebe und Zeit).
Номери в назвах вин вказують на кількість разів, коли вони були зроблені, адже не всі робляться щороку. Також TLZ можуть містити в собі вина з двох вінтажів.
На грядках Франц розділяє ідеї біодинаміки, хоча не завжди в межах ідей Штайнера. Крім трав'яних чаїв, використовуються також препарати 500 і 501.
Кількість міді й сірки – мінімальна, та інколи все ж необхідна (через високу вологість, що створює проблеми з мілдью). Мідь використовується в кількостях від 300 г до 2 кг на 1 га на рік.У 1988 році, після закінчення енологічної школи Клостернойбурга, Франц починає професійно допомагати батькові на його виноробні.
У 1996-му Франц робить своє перше ігристе вино.
Напружені відносини з батьками, в тому числі й через Крістін (дружину Франца), підштовхнули молодят до автономії й пошуку власного шляху. У 1999-му вони з Крістін орендували кілька виноградників і заснували свою виноробню.
Перші цілком самостійні кроки були зроблені в рамках конвенціонального підходу до фермерства і виноробства, але зовсім скоро Франц на власному здоров'ї відчув негативний вплив синтетичних препаратів. Це дало поштовх до переходу до більш делікатної й симбіотичної взаємодії із землею та лозами.
У 2003 році Франц уже повністю перейшов на фермерство відповідно до концепції біодинаміки. А до 2010-го зміг відмовитися від використання діоксиду сірки без додаткового ризику втратити стабільність вина.
З 2011 року Франц максимально використовує молочну сироватку для боротьби з мілдью.
- біле
- тихе
- 0.75 л
- 12.0%
- SO2: <10 мг/л
- біле
- тихе
- 0.75 л
- 12.0%
- SO2: <10 мг/л
- червоний
- тихе
- 0.75 л
- 10.5%
- SO2: <10 мг/л