0
Профайл
Штирiя (Австрія)

Strohmeier, Franz

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~15 000–20 000
Площа виноградників:
11 га
Ґрунти:
гнейс, кварц, мергель
Вік лоз:
15–40+ років
Робота на грядці:
ручна, сірка, мідь, трав’яні чаї, біодинамічні препарації, молочна сироватка, мінімум обрізки на винограднику в Лестайні
Робота в погребі:
спонтанна ферментація (ігристі — в сталі, інші — в старих бочках); без гребенів, без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂. Шард, Вайссбург, Шильхер – прес, без мацерації. Совіньйон Блан і червоні — з мацерацією. Всі, крім Шільхера, в дереві. Червоні — 225 л, решта — 500 л
Урожайність:
1,5–3 тонни/га
Сертифікація:
Organic
Контекст

Близько 3,5 га виноградників Франца займають лози автохтонного Блауер Вільдбахера (Blauer Wildbacher) — червоного сорту з високою кислотністю і танінами, що пізно дозріває.

Історично, в Штирії з Блауер Вільдбахера роблять тихе рожеве вино Шильхер (Schilcher), для якого характерні мідно-рожеві відтінки вареного цибулиння, дзвінка кислотність і пряна/трав'яниста ароматика.

Франц максимально розкриває можливості сорту, виніфікуючи його і як Шильхер пет-нат, і як рожеве ігристе класичним методом, і як рожеве, і як червоне.

Виноградники Франца і Крістін розташовані в трьох локаціях.

Лестайн — 3,5 га, в основному Блауер Вільдбахер — опока, глина, пісок, залізо і гнейс. На цьому винограднику Франц не використовує тренування лози з 2009-го, отже, практично немає ніякої обрізки.

Штайнц — 2 га, Совіньйон Блан, Вайсбургундер, Цвайгельт, Блауер Вільдбахер, Моріллон, Мускателлер — експозиція на півдні, ґрунти: гнейс. Трохи вище, ніж Лестайн.

Бед Гемс — 5 га, Совіньйон Блан, Вайсбургундер, Цвайгельт, Блауер Вільдбахер, Моріллон, Мускателлер — експозиції на сході, півдні, південному заході. Найвищі виноградники (500+ метрів).

Трави, які Франц використовує в чаях і препараціях для роботи на грядці (кропива, деревій, ромашка, валеріана, кульбаба тощо), вирощуються там саме.

У пошуках максимально делікатної взаємодії з лозами і ґрунтом Франц мінімізує використання міді та сірки для боротьби з мілдью, замінюючи їх на молочну сироватку. Трава між рядами коситься один–два рази на рік і в максимальному обсязі косою.

У випадку локалізованого ураження лози Франц намагається не втручатися. Він усвідомлено приносить в жертву частину врожаю, даючи можливість екосистемі відновити баланс власними силами, виробити та зміцнити необхідний імунітет.

Окрім системного зміцнення здоров'я своїх виноградників, побічним ефектом такого підходу також є природно низька врожайність, що впливає на здатність винограду проявляти себе дещо інакше, ніж за конвенціонального фермерства, основне завдання якого — ефективність урожайності.

Глибина підходу Франца поєднує в собі унікальну суміш педантичності аналітичного й інтелектуального мислення з проникливою й інтуїтивною чутливістю. За неспішною і заземленою розважливістю чітко видно жвавий розум, допитливість, хлоп'ячий азарт і жадібність до нових знань. Франц — одне з найбільш відвертих відображень усвідомлення й визнання людиною своєї вторинності після природи. Це не пригніченість і не підпорядкування, а захоплюючий рух шляхом пізнання.

У деякому сенсі Франц, перебуваючи далеко від усіх і працюючи з маловідомим сортом винограду, зміг абстрагуватися від сформованих очікувань і зануритися в передачу суті та емоцій місця.

Звичайно, Франц виніфікує і Шардоне-Моріллон, і Совіньйон Блан, і інші відомі сорти, але Вільдбахер став ключиком, що відчинив йому двері внутрішнього руху, й інші сорти також виграли від такого підходу до них.

У процесі природної еволюції розуміння своїх виноградників, ягід і, зрештою, вина, Франц прийшов до того, що деяким винам він дає більш тривалу витримку. Це дозволяє винограду краще проявити комплексність і нюанси, а також досягти стабільності без SO₂. Ці вина формують лінійку TLZ, що розшифровується як Виноград, Любов і Час (Trauben, Liebe und Zeit).

Номери в назвах вин вказують на кількість разів, коли вони були зроблені, адже не всі робляться щороку. Також TLZ можуть містити в собі вина з двох вінтажів.

На грядках Франц розділяє ідеї біодинаміки, хоча не завжди в межах ідей Штайнера. Крім трав'яних чаїв, використовуються також препарати 500 і 501.

Кількість міді й сірки – мінімальна, та інколи все ж необхідна (через високу вологість, що створює проблеми з мілдью). Мідь використовується в кількостях від 300 г до 2 кг на 1 га на рік.
Історія

У 1988 році, після закінчення енологічної школи Клостернойбурга, Франц починає професійно допомагати батькові на його виноробні.

У 1996-му Франц робить своє перше ігристе вино.

Напружені відносини з батьками, в тому числі й через Крістін (дружину Франца), підштовхнули молодят до автономії й пошуку власного шляху. У 1999-му вони з Крістін орендували кілька виноградників і заснували свою виноробню.

Перші цілком самостійні кроки були зроблені в рамках конвенціонального підходу до фермерства і виноробства, але зовсім скоро Франц на власному здоров'ї відчув негативний вплив синтетичних препаратів. Це дало поштовх до переходу до більш делікатної й симбіотичної взаємодії із землею та лозами.

У 2003 році Франц уже повністю перейшов на фермерство відповідно до концепції біодинаміки. А до 2010-го зміг відмовитися від використання діоксиду сірки без додаткового ризику втратити стабільність вина.

З 2011 року Франц максимально використовує молочну сироватку для боротьби з мілдью.

Вина Strohmeier, Franz в портфелі Frank Wines:
TLZ - Gelb N°4 2017
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: <10 мг/л
1 350 грн
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, без гребенів, мацерація 4 години, в старих бочках (500л)
Витримка:
14 місяців в старих бочках (500л) на осаді
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Шардоне / Моріллон (100%)
TLZ - Wein der Stille N°9 2016
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: <10 мг/л
1 623 грн
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, мацерація (цілі грона) 12 місяців, в старих дубових бочках (500л, 600л)
Витримка:
12 місяців в старих дубових бочках (500л, 600л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Совіньйон Блан (100%)
TLZ - Sonne N°6 2017
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: <10 мг/л
1 425 грн
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, без гребенів, мацерація 4 тижні в старих бочках (500л)
Витримка:
11 місяців в старих бочках (500л), 2/3 - дуб, 1/3 - акація
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Совіньйон Блан (100%)
TLZ - Karmin N°8 2017
  • рожеве
  • тихе
  • 0.75 л
  • 11.5%
  • SO2: <10 мг/л
973 грн
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, без гребенів, мацерація 4 години, в сталевих посудинах
Витримка:
8 місяців в старих бочках (500л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
TLZ - Karmin N°6 2015
  • рожеве
  • тихе
  • 0.75 л
  • 10.5%
  • SO2: <10 мг/л
973 грн
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, без гребенів, мацерація 4 години в сталевих посудинах
Витримка:
8 місяців в старих бочках (500л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
Lyserod N°29 2018
  • рожеве
  • тихе
  • 0.75 л
  • 10.5%
  • SO2: <10 мг/л
797 грн
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без температурного контролю, 10 годин, старі дубові бочки (600л)
Витримка:
6 місяців в старих дубових бочках (600л)
Бутилювання:
груба фільтрація, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
Rose Sekt 2015
  • рожеве
  • ігристе
  • 0.75 л
  • 11.5%
  • SO2: <10 мг/л
892 грн
Немає в наявності
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, в сталі, без гребенів, мацерація 12 годин. Друга ферментація - за допомогою дріжджів і цукру. 80% в сталі, 20% у бочках
Витримка:
перша витримка - 8 місяців в сталі. Друга витримка - мінімум 12 місяців sur lie
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
TLZ - Indigo N°2 2017
  • червоний
  • тихе
  • 0.75 л
  • 10.5%
  • SO2: <10 мг/л
1 199 грн
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без температурного контролю, цілі грона, мацерація 3 тижні в сталевих посудинах
Витримка:
18 місяців в старих бочках (225л, 300л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
Schilcher NV (19)
  • рожеве
  • ігристе
  • 0.75 л
  • 11,5%
  • SO2: <10 мг/л
752 грн
Вік лоз:
35-40 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без температурного контролю, мацерація 12 годин, легке віджимання, друга ферментація - з додаванням цукру і дріжджів
Витримка:
перша витримка - 6 місяців в сталі, друга витримка - мінімум 3 місяці в пляшці
Бутилювання:
груба фільтрація, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Дегоржман:
немає
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Блауер Вільдбахер (100%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.