Werlitsch, Weingut


Вина Евальда можна розділити на 3 лінійки:
Vom Opok — вина з винограду, що росте біля підніжжя й нижньої частини пагорба.
Sauvignon Blanc — 100% Совіньйон Блан,
Morillon — 100% Моріллон.
Ex Vero — вина з винограду, що росте на пагорбі. У цьому випадку Евальд віддає перевагу теруару, а не сорту, тому Ex Vero — це завжди бленд Совіньйон Блана і Моріллона, що ростуть на одному рівні. Цифри (I, II, III) визначають, на якій частині пагорба розташовані лози.
Ex Vero I (250 м. н.р.м.) — нижня частина пагорба. Тут більше Моріллона. Ґрунт більш глинистий і багатий на поживні речовини. Урожайність — близько 30–40 гл/га. Посадка в 1991 р.
Ex Vero II (280 м. н.р.м.) — середина пагорба. Більш крутий схил. Менше родючого ґрунту. Більше Совіньйон Блана. Посадка в 1991 р.
Ex Vero III (420 м. н.р.м.) — вершина пагорба. Пісний ґрунт. Практично чиста опока. Урожайність — 15–20 гл/га. Більше Совіньйон Блана. Посадка в 1986 р.
Skincontact — мацеративні вина.
Gluck — Совіньйон Блан із тих же лоз, що й Ex Vero II. Мацерація — 5–6 тижнів. Цілі ґрона. Витримка в нейтральних бочках близько 2 років. Глиняні пляшки.
Freude — Совіньйон Блан та Моріллон із тих же лоз, що й Ex Vero II. Мацерація — 5–6 тижнів. Цілі ґрона. Витримка в нейтральних бочках близько 2 років. Глиняні пляшки.
Ферма Werlitsch розташована за годину їзди на південь від Ґраца (Австрія) і за сорок хвилин на північ від Марібора (Словенія). Історія господарства як традиційної ферми з виноградниками бере початок ще в 1682 році.
Батько Евальда, Андреас Чеппо — старший, був одним із лідерів локального виноградарства. Він розробив новий спосіб тренування лози і нове обладнання для роботи на виноградниках із високим рівнем нахилу.
Евальд закінчив коледж виноградарства Зільберберг. З 1998 року активно занурився в ідеї біодинаміки. І в 2004 році повністю перейняв господарство батька, заразом змінивши й назву на Weingut Werlitsch. Werlitsch — це стара оригінальна назва господарства/будинку. Після багатьох років практичного використання й відповідності підходам біодинаміки в 2006 році Weingut Werlitsch офіційно зафіксував це сертифікатом Demeter.
Лози, які успадкував Евальд, було посаджено між 1986 і 1991 роками. Але деякі ділянки змішаної посадки (Геміштер Затц) датуються 1960-ми. Мікс сортів на виноградниках приблизно такий: Совіньйон Блан (50%), Моріллон/Шардоне (35%), Гельбер Мускателлер і Велшріслінг (15%).
Свого часу батько Евальда тільки й мріяв, що про трактор. Та високий кут нахилу виноградників не передбачав жодної механічної оптимізації. Працювати на грядках було до дідька важко. Однак сьогодні Евальд завдячує терпінню батька й природним обмеженням із використання техніки, оскільки це допомогло уникнути ущільнення ґрунту. Тим самим забезпечивши потужну базу для біорізноманіття й мікробіологічного здоров'я на виноградниках. Біорізноманіття тут можна побачити неозброєним оком — буйство флори наче відлуння нагадує про те, що історично тут у сільському господарстві домінував полікультурний підхід. Часто-густо ростуть фруктові дерева та ягоди, окультурені городи й дикі овочі співіснують пліч-о-пліч. Ну і, звісно, ліс.
На додачу до здорових ґрунтів і лоз Евальд також успадкував від батька ідею альтернативного тренування лози на одній шпалері, в якій пагони фіксуються дугоподібно на висоті 1,5–1,7 м і звисають природним способом. Такий метод тренування лози допомагає регулювати й балансувати вегетативний і генеративний процеси, що є дуже важливим для Південної Штирії з її річним рівнем опадів ~1200 мм (для порівняння, в Бордо ~ 930 мм, у Бургенланді ~ 600мм).