0
Профайл
Мальмо (Швеція)

FruktStereo

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~50 000
Робота в погребі:
дикі дріжджі, без додавання цукру, ензимів, води; без фільтрації, без обклеювання, без SO₂
Контекст

Швеція — країна з фантастичними умовами для вирощування яблук і виробництва хорошого сидру. Однак багато садів знаходяться в занедбаному стані, тому близько 95% яблук просто опадають і згнивають.

До того ж, значна частина шведів, на жаль, сприймає сидр як щось солодке, їдке й далеке від натурального.

Більше того, закон настільки занизив планку якості для цього напою, що сидром можна називати продукт, що містить усього лише 15% фруктів.

Fruktstereo йдуть від зворотного. Від ідеї, максимально наближеної до підходу невтручання виньєрона.

А саме, використовують фрукти й овочі, вирощені без системних препаратів. Ферментація відбувається тільки на диких дріжджах, без використання сульфітів.

У 2017-му, всього лише через рік після старту, Fruktstereo виграли Шведський конкурс крафтових сидрів.

Історія

Понад 10 років пропрацювавши сомельє, Мікаель Ніпеліус і Карл Xeстрьом дійшли бажання створювати, а не просто працювати з готовим продуктом. Ідея робити сидр з'явилася з самого початку, однак не була до кінця сформована.

В середині десятих натуральні вина ставали все більш популярними, і Карл, прагнучи краще розібратися в технічних моментах виноробства, змінив ресторан на виноробню. Мікаель у цей час продовжував керувати й працювати сомельє в ресторані Bhoga в Гетеборзі.

Протягом декількох років Мікаель і Карл остаточно впевнилися в своєму бажанні робити сидр.

По-перше, порівняно з іншими напоями, на ринку дуже мало "правильного" сидру.

По-друге, в Швеції ідеальні умови для вирощування яблук і величезна кількість фруктів, що псуються в покинутих садах.

У 2016 році вони, нарешті, зробили перший крок у своїй сидровій революції і в формуванні скандинавського стилю сидрів.

Так у Мальме народився Fruktstereo.

За перший рік хлопцям вдалося зробити лише близько 3 500 літрів. З кожним роком, набираючись досвіду, краще розуміючи процес і вишукуючи правильні старі покинуті сади, що багато років не зазнавали втручання людини, поступово виросли до ~30 000 літрів у 2019-му.

У своєму прагненні робити сидр із мінімальним втручанням Мікаель і Карл стали на революційний шлях. Законодавство багатьох країн досить слабко регулює можливість розбавляти фруктовий сік у процесі виробництва сидру. В результаті вміст фруктів у готовому напої може ледь перевищувати 15%. Природно, що додавання цукру, дріжджів, ензимів, а також жорстка фільтрація й пастеризація є абсолютною нормою для індустріальних виробництв, однак переважна кількість невеликих виробників сидру вдаються до тієї ж практики.

Fruktstereo, виховані на правильних винах, дотримуються підходу невтручання виньєрона — 100% вміст фруктів або фруктів і овочів, спонтанна ферментація, відсутність температурного контролю, без додавання цукру чи ензимів, без фільтрації. Тож завдяки прагненню робити максимально "чесний" сидр, у їхніх сидрів більше спільного з пет-натами, ніж, власне, з сидром. Однак Карл і Мікаель вирішили, що цей парадоксі і є сенсом того, що вони роблять. А роблять вони не сидр, а фруктовий пет-нат.

Позиції FruktStereo в портфелі Frank Wines:
This is not a Cider NV
  • біле
  • ігристе
  • 0.33 л
  • 3.25%
  • SO2: <10 мг/л
173 грн
Сорти:
Пікет (85%), Яблуко (15%)
Cider Stardust 2018
  • біле
  • ігристе
  • 0.33 л
  • 5.5%
  • SO2: <10 мг/л
220 грн
Виніфікація:
пре-мацерація 4 години, спонтанна ферментація, без температурного контролю
Дегоржман:
немає
Дозаж:
немає (залишковий цукор ~ 0 г/л)
Сорти:
Яблуко Інгрід марі та Муцу (97%), Мед (3%)
Ciderday night fever 2018
  • біле
  • ігристе
  • 0.33 л
  • 5.5%
  • SO2: <10 мг/л
204 грн
Виніфікація:
пре-мацерація 4 години, спонтанна ферментація, без температурного контролю
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Дегоржман:
немає
Дозаж:
немає (залишковий цукор ~ 0 г/л)
Сорти:
Яблуко Інгрід Марі (75%), Яблуко Арома (25%)
Punkquette Light NV
  • біле
  • ігристе
  • 0.33 л
  • 2.25%
  • SO2: <10 мг/л
173 грн
Виніфікація:
пре-мацерація 24 години для яблук та груш, 3 тижні для пікетів, спонтанна ферментація, без температурного контролю
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Дегоржман:
немає
Дозаж:
немає (залишковий цукор ~ 7 г/л)
Сорти:
Пікет з яблук та груш (85%), Груша (10%), Яблуко (5%), вода
Cider Revolution 2018
  • біле
  • ігристе
  • 0.33 л
  • 5.5%
  • SO2: <10 мг/л
204 грн
Виніфікація:
пре-мацерація 24 години, спонтанна ферментація, без температурного контролю. Яблука і груші ферментуються окремо. Яблучне сусло мацерується на шкурках 2 тижні. Груші ферментуються без залишкового цукру і лишаються під флором декілька місяців.
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Дегоржман:
немає
Дозаж:
немає (залишковий цукор ~ 5 г/л)
Сорти:
Яблуко Кокс Оранж (70%), Груша Александр Лукас (30%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик.
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.