FruktStereo


Швеція — країна з фантастичними умовами для вирощування яблук і виробництва хорошого сидру. Однак багато садів знаходяться в занедбаному стані, тому близько 95% яблук просто опадають і згнивають.
До того ж, значна частина шведів, на жаль, сприймає сидр як щось солодке, їдке й далеке від натурального.
Більше того, закон настільки занизив планку якості для цього напою, що сидром можна називати продукт, що містить усього лише 15% фруктів.
Fruktstereo йдуть від зворотного. Від ідеї, максимально наближеної до підходу невтручання виньєрона.
А саме, використовують фрукти й овочі, вирощені без системних препаратів. Ферментація відбувається тільки на диких дріжджах, без використання сульфітів.
У 2017-му, всього лише через рік після старту, Fruktstereo виграли Шведський конкурс крафтових сидрів.
Понад 10 років пропрацювавши сомельє, Мікаель Ніпеліус і Карл Xeстрьом дійшли бажання створювати, а не просто працювати з готовим продуктом. Ідея робити сидр з'явилася з самого початку, однак не була до кінця сформована.
В середині десятих натуральні вина ставали все більш популярними, і Карл, прагнучи краще розібратися в технічних моментах виноробства, змінив ресторан на виноробню. Мікаель у цей час продовжував керувати й працювати сомельє в ресторані Bhoga в Гетеборзі.
Протягом декількох років Мікаель і Карл остаточно впевнилися в своєму бажанні робити сидр.
По-перше, порівняно з іншими напоями, на ринку дуже мало "правильного" сидру.
По-друге, в Швеції ідеальні умови для вирощування яблук і величезна кількість фруктів, що псуються в покинутих садах.
У 2016 році вони, нарешті, зробили перший крок у своїй сидровій революції і в формуванні скандинавського стилю сидрів.
Так у Мальме народився Fruktstereo.
За перший рік хлопцям вдалося зробити лише близько 3 500 літрів. З кожним роком, набираючись досвіду, краще розуміючи процес і вишукуючи правильні старі покинуті сади, що багато років не зазнавали втручання людини, поступово виросли до ~30 000 літрів у 2019-му.
У своєму прагненні робити сидр із мінімальним втручанням Мікаель і Карл стали на революційний шлях. Законодавство багатьох країн досить слабко регулює можливість розбавляти фруктовий сік у процесі виробництва сидру. В результаті вміст фруктів у готовому напої може ледь перевищувати 15%. Природно, що додавання цукру, дріжджів, ензимів, а також жорстка фільтрація й пастеризація є абсолютною нормою для індустріальних виробництв, однак переважна кількість невеликих виробників сидру вдаються до тієї ж практики.
Fruktstereo, виховані на правильних винах, дотримуються підходу невтручання виньєрона — 100% вміст фруктів або фруктів і овочів, спонтанна ферментація, відсутність температурного контролю, без додавання цукру чи ензимів, без фільтрації. Тож завдяки прагненню робити максимально "чесний" сидр, у їхніх сидрів більше спільного з пет-натами, ніж, власне, з сидром. Однак Карл і Мікаель вирішили, що цей парадоксі і є сенсом того, що вони роблять. А роблять вони не сидр, а фруктовий пет-нат.
- біле
- ігристе
- 0.33 л
- 3.25%
- SO2: <10 мг/л
- біле
- ігристе
- 0.33 л
- 5.5%
- SO2: <10 мг/л
- біле
- ігристе
- 0.33 л
- 5.5%
- SO2: <10 мг/л
- біле
- ігристе
- 0.33 л
- 2.25%
- SO2: <10 мг/л
- біле
- ігристе
- 0.33 л
- 5.5%
- SO2: <10 мг/л