0
Профайл
Штирiя (Австрія)

Muster, Sepp and Maria

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~30 000
Площа виноградників:
10 га (загальна територія маєтку — 22 га)
Ґрунти:
вапняковий мергель, характерний для Південної Штирії. Затверділі породи морського вапняку і мулисті нашарування озерного походження
Вік лоз:
15–35 років
Робота на грядці:
ручна, сірка, мідь, трав’яні чаї та екстракти, біодинаміка
Урожайність:
2–5 тонн/га
Сертифікація:
Demeter,
Austria Bio Garantie
Філософія:
Less is more


Контекст

Штирію, що знаходиться на кордоні зі Словенією, іноді називають зеленим серцем Австрії.

Цей порівняно невеликий виноробний регіон (~4500 га виноградників) дає близько 10% всіх вин в країні і розділений на три основних субрегіони: Південна Штирія (~2600 га), Вулканланд (~1500 га) і Західна Штирія (~500 га).

Виноградники Марії і Сеппа Мустер розташовані в Південній Штирії.

На відміну від досить рівного Бургенланда, Південна Штирія радує око пейзажами чарівних пагорбів, що потопають у зелені виноградників, лугів і лісів.

Це неймовірно красивий і затишний куточок Австрії, де основний фокус виноградарів — це Совіньйон Блан і Моріллон, місцева назва Шардоне (хоча існує теорія, що відмінності між ними все ж таки є).

На жаль, фокус переважної більшості виноробів у Штирії зміщений в сторону конвенціонального й індустріального виноробства.

Засилля цього стилю й, відповідно, підходу до фермерства, пояснюється більшим попитом у локального споживача та догмою "сучасного" фермерства, що вкорінилася в останніх кількох поколіннях виноробів.

Проте й тут є свої освічені генії або, як називали їх місцеві, а дехто й продовжує це робити — "божевільні клоуни".

Один із них — Сепп Мустер.

Історія

Родина Мустер володіє цим маєтком із 1727 року.

До Марії й Сеппа він перейшов у 2000 році. Подружжя з першого дня обрало усвідомлений підхід у фермерстві, а через зовсім короткий період часу формалізувало це в сертифікації відповідності біодинамічним методам.

Причиною такого впевненого вектора став збіг декількох обставин.

По-перше, Марія та Сепп успадкували виноградники в абсолютно нетиповому для регіону стані. Батьки Сеппа не використовували системних препаратів.

По-друге, після серйозної травми Сеппа в грудні 1995-го подружжя вирушило в тривалу подорож для фізичного й емоційного відновлення. Під час перебування в Індії вони вперше зіткнулися з ідеєю біодинаміки, відвідавши лекцію Пітера Проктора з Нової Зеландії, одного з найбільш активних і шанованих сучасних апологетів цього напряму.

Те, що вони почули, було для них одночасно дуже дивним і привабливим. Основне прозріння настало в переосмисленні функції і завдання фермера, що полягає не лише у фізичному впливі людини, а й у спостереженні за природою й прагненні стати з нею одним цілим.

Цю ідею вони й почали впроваджувати після повернення в Австрію, незважаючи на повну відсутність будь-яких підказок чи чітких інструкцій. Діючи за потягом, як би складно це не було, вони впоралися. Напевно, з простої причини — власної внутрішньої готовності й близькості до сенсу такого підходу.

Можливо, вимушене відновлення і своєчасна поява сформульованої ідеї стали певним поштовхом до формування вже власної філософії Марії та Сеппа, що стосується фермерства і, тим паче, вина, та не обмежується ними.

Сепп, у своїй дзен-подібній манері, максимально віддаляється від догматизму в роботі на грядці і в погребі.

Навіть біодинамічні препарати він використовує дуже точково й не системно. Не використовує добрив, навіть у вигляді перегною, домагаючись цим природного обмеження врожайності.

Трактором на виноградниках користується вкрай рідко, дику рослинність між рядами практично ніколи не косить.

Якось вчені-екологи проводили дослідження ступеня біорізноманіття в місцевості, де розташовані виноградники Сеппа. На його виноградниках шукали 10 різних представників флори. Знайшли 72!

Загалом, Сеппу подобаються природні зміни і в природі, і в собі, але особливо у вині.

Він дуже коротко, але глибоко характеризує свою діяльність у погребі. "Я не прагну нічого й приймаю результат таким, як він є".

Позиція, здатна спровокувати тривалі дискусії філософського характеру, а в даному разі контекст і результат, яким би він не був, — надзвичайно важливі. У випадку Сеппа — це не анархія, а зміщення фокусу з людини на природу.

Згадуючи свої перші роки роботи виньєронами, Марія і Сепп відзначають, що до цього у людей, як і у них самих, було набагато чіткіше розуміння, що таке вино і яким воно має бути. Соціум і система нав'язували стандарти.

Зіткнувшись із тим, що продукт і смак, який виходить у процесі мінімізації втручання, є зовсім іншим, вони задалися питанням, можливо, це не вино потрібно міняти, а наше піднебіння?

Відповідь, у типовому стилі Сеппа, дуже проста.

"Ті, кому подобаються наші вина, купують і п'ють їх, отримуючи, в першу чергу, емоції, а в другу — смак. А ті, кому вони не подобаються, п'ють щось інше".

Він не хоче міняти вино під ваш смак, але і вас змінювати він теж не хоче.

Сепп приймає результат таким, яким він є, яким би він не був, і він щасливий.

Вина Muster, Sepp and Maria в портфелі Frank Wines:
Graf Morillon 2017
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~ 3,000 пл/рік
  • 12.0%
  • SO2: 20 мг/л
1 580 грн
Вік лоз:
~ 35 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація в дубових бочках (225-500л), без температурного контролю
Витримка:
~24 місяці в бочках
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Моріллон (100%)
Gelber Muskateller vom Opok 2018
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~3,000 пл/рік
  • 10.5%
  • SO2: <15 мг/л
1 206 грн
Вік лоз:
~20 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація в старих дубових бочках (225-500л)
Витримка:
20 місяців в бочках
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Гельбер Мускателлер (100%)
Gelber Muskateller vom Opok 2017
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~ 3,000 пл/рік
  • 11.5%
  • SO2: <15 мг/л
1 264 грн
Вік лоз:
~20 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація в старих дубових бочках (225-500л)
Витримка:
20 місяців в бочках
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Гельбер Мускателлер (100%)
Rotwein 2013
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~ 1,800 пл/рік
  • 12.0%
  • SO2: <10 мг/л
1 178 грн
Вік лоз:
~ 35 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без температурного контролю, в дубових бочках
Витримка:
~20 місяців в бочках (225л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Цвайгельт (50%), Блауфренкіш (25%), Блауер Вільдбахер (25%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик.
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.