0
Профайл
Бургенланд (Австрія)

Gut Oggau

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~30 000
Площа виноградників:
18 га
Ґрунти:
гравій, вапняк, сланець
Вік лоз:
10–60 рокiв
Робота на грядці:
ручна, сірка, мідь, трав’яні чаї та екстракти, біодинаміка
Робота в погребі:
дикі дріжджі, без температурного контролю, без обклеювання, без фільтрації, бочки (500–1500 л)
Урожайність:
1–3 тонн/га
Сертифікація:
Demeter
Філософія:
максимальне відображення схожості теруару, а не окремих сортів. Максимально однаковий підхід до виніфікації білих і червоних сортів
Контекст

Едуард Тшепп і Штефані Есельбок.

Едді — син винороба. Штефі – дочка рестораторів (ресторан Taubenkobel 2 * Мішлен). Батько — шеф, мама — сервіс. Зараз рестораном керує сестра Штефані з чоловіком. А батьки "пішли на пенсію", відкривши менш статусний ресторан "Haus im See" на угорській стороні кордону (близько години їзди від Оггау).

Описуючи вина, ми часто наділяємо їх людськими характеристиками. Едді й Штефі розвинули цей підхід ще більше. Від самого початку вони були вражені, наскільки чітко простежувалися відмінності між їхніми виноградниками у вині. Близькі за теруаром і віком виноградники народжували схожі вина, виноградники з іншим ґрунтом або віком лоз — незмінно відображали інший характер у вині. В кожного була своя індивідуальність, особистість. Так і з'явилося "сімейство".

У ньому є діти: червоне — Атанасіус (Atanasius), біле — Теодора (Theodora) і рожеве — Вініфред (Winifred).

Батьки: Йошуарі (Joschuari), Вільтруд (Wiltrude), Еммерам (Emmeram), Тімотеус (Timotheus) і Жозефін (Josephine).

І старше покоління: Мечтільд (Mechtild) і Бертольді (Bertholdi).

Окрім постійних членів «сімейства», бувають і доповнення. Деякі особистості фігурують регулярно (наприклад, персонажі в масках або Брутал (Brutal), а деякі — лише епізодично (як збірні образи вінтажу 2016).

Історія

Виноробня, на базі якої з'явилася Gut Oggau, існувала з XVII століття, але в 1980-х останні власники зупинили всі процеси.

Едді та Штефі купили виноробню та набір клаптиків виноградників в 2007-му, а перший вінтаж був у 2008-му.

На виноробні залишався 200-річний дерев'яний прес. Його вдалося відновити, і тепер він знову використовується. Та оскільки працювати з ним дуже затратно в плані часу — його використовують тільки для вин старшого покоління (Мечтільд і Бертольді).

Штефані — місцева. Навчалася фотографії в Австрії і готельному менеджменту в Швейцарії.

Едді — родом із південної Штирії. Там він робив вино з батьком. Однак то було конвенціональне фермерство й вино, далеке від того, що робить Gut Oggau.

Вони познайомилися на дегустації у Відні, що організовував їх спільний друг. Обом не дуже хотілося йти, та було соромно відмовитися. Зрештою через 3 місяці після знайомства вони одружилися.

В обох було бажання займатися фермерством разом, але потрібен був якийсь час, аби визначитися з географією. Або робити це на батьківщині Едуарда (Штирія), або в місцевості, рідній для Штефані (Бургенланд). Зупинилися на Бургенланді, і це зіграло важливу роль. Оскільки виньєроном в родині був Едді, то віддаленість від місцевості, де робили вино і він, і його батько, дозволила їм створювати щось своє, почавши з чистого аркуша й без тиску з боку оточення.

На відміну від досить суворих погодних умов в Штирії, в Бургенланді з цим усе добре. Надзвичайне поєднання теплого південного клімату і прохолодного впливу Альп. І з достиганням все чудово, і свіжості достатньо. А якщо додати до цього сильну особистість ґрунтів, то, з точки зору вина, кращого місця не знайдеш. Принаймні, так міркують Едді й Штеффі.

Їхня мотивація робити вина саме таким способом – виключно емпірична. Обидва куштували й пили чимало різних вин. Однак усі ті, що залишилися в пам'яті, – біодинамічні. Це стало точкою відліку. Спершу вони слідували основними кроками і рухалися до сертифікації. Та якщо занурюєшся в біодинаміку серйозно, а не для галочки, то це змінює тебе й твій світогляд. Тож врешті-решт пара пішла набагато далі за основні вимоги сертифікації біодинаміки. Вони зізнаються, що спочатку нічого не розуміли. Діяли за покликом. Не втручалися.

Іноді було дуже страшно, і вони переживали, що буде з винами. Та переконання дало силу витримати і пройти цей початковий тернистий шматок шляху. Подружжю пощастило, що виноградники досить довго залишалися без уваги. Це дозволило їм очиститися від синтетичного минулого до того, як Gut Oggau почали з ними працювати.

Gut Oggau робить акцент на виноградниках, а не на сортах. Чимало вин є польовими блендами. Вони відчувають, що індивідуальність ґрунтів настільки висока, що перевершує значущість сортів, висаджених на них. З огляду на те, що доволі велика кількість лоз були посаджені ще в 60-х і 70-х, на сьогоднішній день вони є достатньо старими й мудрими, щоб тонко й чітко передавати унікальність теруару, незалежно від сорту.

Молоде покоління – це, в основному, виноградники на рівнині біля підніжжя пагорбів. Як правило, там немає прямих сонячних променів, тому фенольна зрілість досягається за низького рівня цукру, а отже, в цих ягодах більше "юнацької енергії". "Батьки" – найчастіше з виноградників на пагорбі. Там більше прямих променів і більше стиглості.

* Дизайн етикеток Gut Oggau, які створили "Юнг фон Матт", завоював нагороду Золотий Лев у Каннах у 2009-му. А в 2011-му експозицію етикеток Gut Oggau виставляли в Музеї сучасного мистецтва в Сан-Франциско.

Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик.
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.