0
Профайл
Моравiя (Чехiя)

Nestarec, Milan

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~80 000
Площа виноградників:
~18 га
Ґрунти:
лес, глина, чорнозем
Вік лоз:
7–30 років
Робота на грядці:
органіка
Робота в погребі:
дикі дріжджі, без обклеювання, без фільтрації, без SO₂
Урожайність:
3–6 тонн/га
Щільність посадки:
5000–10 000 лоз/га
Сертифікація:
немає
Контекст

Виноградники Мілана розкинулися селищами Моравський-Жижків та Велке Біловіцe (біля 15 км на північ від східного кордону Австрії з Чехією). Це регіон Південна Моравія, в якому знаходиться 94% всіх виноградників Чехії.

Батько Мілана робив вино ще у 80-х, та це був конвенціональний напій із ягід, які було вирощено на кооперативному винограднику з використанням синтетичних хімічних препаратів. Виніфікація також була типово індустріальною. Селективні дріжджі, ензими, жорстка фільтрація.

У перший же вінтаж, зроблений у своєму стилі, Мілан втратив усіх клієнтів свого батька. Адже батько робив зрозумілі й прості столові вина, а Мілану хотілося проявляти індивідуальність.

Добре, що на той час йому було тільки 21 чи 22. Це вік, коли ще не так страшно починати з нуля. Тож буквально за кілька років, щойно його вина спробували за межами Чехії, за ними вишикувалася черга. Від хіпстерських винних барів у Вільямсбурзі чи Портленді до Мішленівських ресторанів у Копенгагені й Токіо. Цей хлопець показав усім, що Чехія абсолютно не обмежується пивом і стандартними винами.

У якомусь сенсі він став культовим усередині світу натуральних вин. Я пам'ятаю його вина до цього й бачив, як усе відбувалося. Це жодним чином не торкнулося його стилю й підходу. Можливо, навіть ще більше спонукало його правити своєї.

Звісно, не обійшлося без насмішок сусідів. Особливо коли це стосувалося мінімального втручання в фермерство. Та Мілан навчився пропускати це повз вуха. Цьому також сприяло, що більшість його вин продається на експорт, а не в Чехії. За ними стоять черги в Нью-Йорку, Парижі, Мілані, Токіо тощо.

Історія

Історія його не така багата. Поки що. Та хлопець робить революцію.

Все почалося у 2001 році, коли його батько, Мілан Нестарець — старший, посадив 8 га лоз. Сина залучали до процесів із самого початку, а у 2005 році, коли Мілану було лише 17, взагалі вручили карт-бланш — ухвалювати рішення на виноградниках і в погребі.

Інтуїтивно він одразу розумів, що конвенціональне виноробство — то не його. Все було якось дивно.

Та оскільки його дегустаційний досвід був обмежений лише винами конвенціональними, Мілану не вдавалося знайти напрямок, близький собі, доки він не зіткнувся з "невтручальницькими" винами. То стало моментом просвітління. Далі був процес пізнання, аналізу й експериментів.

Наприкінці нульових Мілан переходить на органічне фермерство, спонтанне бродіння й мінімізацію додавання сульфітів, а до 2014-го повністю відмовляється від сульфітації (окрім невеликих доз у Бел).

Постійно експериментуючи, Мілан, з одного боку, насолоджується творчою стороною життя виньєрона. З іншого, цей рух відображає його природний розвиток.

Наприклад, в останні кілька років Мілан істотно скоротив термін мацерації сусла на шкурках.

Цьому є кілька причин. По-перше, раніше мацерація була додатковою підстраховкою під час мінімізації використання сірки. Згодом Мілан зрозумів, що ця підстраховка не є обов'язковою. Вина і так досить стабільні. По-друге, бажання робити гучні заяви своїми мацерованими винами поступово стихло й змінилося схильністю до більш легкого питкого та життєрадісного формату.

Що буде далі? Побачимо. Чого точно можна чекати, так це безлічі нових експериментів.

Вина Nestarec, Milan в портфелі Frank Wines:
Gintonic 2018
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: 15 мг/л
1 753 грн
Немає в наявності
Сорти:
Совiньйон Блан (34%), Піно Блан (33%), Ріслінг (33%)
Podfuck 2018
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • 13.0%
  • SO2: 19 мг/л
1 925 грн
Сорти:
Піно Нуар (34%), Блауфренкіш (33%), Піно Грі (33%)
Juicy fruit 2018
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.5%
  • SO2: 29 мг/л
1 580 грн
Сорти:
Піно Блан (20%), Піно Грі (20%), Піно Нуар (20%), Грюнер Вельтлінер (20%), Вельшріслінг (20%)
I am not a big wine 2018
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 11.5%
  • SO2: 27 мг/л
1 580 грн
Сорти:
Ріслінг (34%), Нойбургер (33%), Грюнер Вельтлінер (33%)
TRBLMKR 2018
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: 19 мг/л
1 408 грн
Сорти:
Нойбургер (50%), Мальвазія (50%)
Barvirka 2020
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • 11.5%
  • SO2: 4 мг/л
1 112 грн
Сорти:
Дорнфельдер (100%)
Běl 2020
  • біле
  • тихе
  • 1.0 л
  • 11.0%
  • SO2: 37 мг/л
1 193 грн
Сорти:
Мюллер-Тургау (34%), Грюнер Вельтлінер (33%), Вельшріслінг (33%)
Nach 2020
  • червоне
  • тихе
  • 1.0 л
  • ~5,000 пл/рік
  • 12.0%
  • SO2: 18 мг/л
1 293 грн
Висота виноградника:
220 м н.р.м.
Вік лоз:
15+ років
Виніфікація:
спонтанна ферментація у 20-річних відкритих дубових бочках місткістю 15гл, мацерація близько 20 днів, іноді застосовується ремонтаж
Витримка:
18 місяців у 20-річних дубових бочках (10гл); застосовується батоннаж
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Піно Нуар (34%), Блауфренкіш (33%), Санкт Лаурент (33%)
Bum Bum Cha 2020
  • рожеве
  • ігристе
  • 0.75 л
  • 11.0%
  • SO2: 7 мг/л
1 245 грн
Сорти:
Ріслінг (25%), Совіньйон Блан (25%), Блауфренкіш (25%), Цвайгельт (25%)
Forks and Knives Red 2019
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~6,000 пл/рік
  • 10.0%
  • SO2: 22 мг/л
1 158 грн
Вік лоз:
15+ років
Виніфікація:
cпонтанна ферментація, у сталевих посудинах (25 гл), ферментація - близько 10 днів, мацерація - 3 дні
Витримка:
13 місяців: 50% у сталі, 50% у старих бочках (225л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Піно Нуар (20%), Каберне Совiньйон (20%), Каберне Фран (20%), Блауфренкіш (20%), Цвайгельт (20%)
Senza 2020
  • червоне
  • ігристе
  • 0.75 л
  • 12.0%
  • SO2: 8 мг/л
1 408 грн
Сорти:
Каберне Фран (25%), Каберне Совiньйон (25%), Мускат (25%), Палава (25%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик.
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.