0
Профайл
Моравiя (Чехiя)

Nestarec, Milan

Профайл
Виробництво пляшок/рік
~80 000
Площа виноградників:
~18 га
Ґрунти:
лес, глина, чорнозем
Вік лоз:
7–30 років
Робота на грядці:
органіка
Робота в погребі:
дикі дріжджі, без обклеювання, без фільтрації, без SO₂
Урожайність:
3–6 тонн/га
Щільність посадки:
5000–10 000 лоз/га
Сертифікація:
немає
Контекст

Виноградники Мілана розкинулися селищами Моравський-Жижків та Велке Біловіцe (біля 15 км на північ від східного кордону Австрії з Чехією). Це регіон Південна Моравія, в якому знаходиться 94% всіх виноградників Чехії.

Батько Мілана робив вино ще у 80-х, та це був конвенціональний напій із ягід, які було вирощено на кооперативному винограднику з використанням синтетичних хімічних препаратів. Виніфікація також була типово індустріальною. Селективні дріжджі, ензими, жорстка фільтрація.

У перший же вінтаж, зроблений у своєму стилі, Мілан втратив усіх клієнтів свого батька. Адже батько робив зрозумілі й прості столові вина, а Мілану хотілося проявляти індивідуальність.

Добре, що на той час йому було тільки 21 чи 22. Це вік, коли ще не так страшно починати з нуля. Тож буквально за кілька років, щойно його вина спробували за межами Чехії, за ними вишикувалася черга. Від хіпстерських винних барів у Вільямсбурзі чи Портленді до Мішленівських ресторанів у Копенгагені й Токіо. Цей хлопець показав усім, що Чехія абсолютно не обмежується пивом і стандартними винами.

У якомусь сенсі він став культовим усередині світу натуральних вин. Я пам'ятаю його вина до цього й бачив, як усе відбувалося. Це жодним чином не торкнулося його стилю й підходу. Можливо, навіть ще більше спонукало його правити своєї.

Звісно, не обійшлося без насмішок сусідів. Особливо коли це стосувалося мінімального втручання в фермерство. Та Мілан навчився пропускати це повз вуха. Цьому також сприяло, що більшість його вин продається на експорт, а не в Чехії. За ними стоять черги в Нью-Йорку, Парижі, Мілані, Токіо тощо.

Історія

Історія його не така багата. Поки що. Та хлопець робить революцію.

Все почалося у 2001 році, коли його батько, Мілан Нестарець — старший, посадив 8 га лоз. Сина залучали до процесів із самого початку, а у 2005 році, коли Мілану було лише 17, взагалі вручили карт-бланш — ухвалювати рішення на виноградниках і в погребі.

Інтуїтивно він одразу розумів, що конвенціональне виноробство — то не його. Все було якось дивно.

Та оскільки його дегустаційний досвід був обмежений лише винами конвенціональними, Мілану не вдавалося знайти напрямок, близький собі, доки він не зіткнувся з "невтручальницькими" винами. То стало моментом просвітління. Далі був процес пізнання, аналізу й експериментів.

Наприкінці нульових Мілан переходить на органічне фермерство, спонтанне бродіння й мінімізацію додавання сульфітів, а до 2014-го повністю відмовляється від сульфітації (окрім невеликих доз у Бел).

Постійно експериментуючи, Мілан, з одного боку, насолоджується творчою стороною життя виньєрона. З іншого, цей рух відображає його природний розвиток.

Наприклад, в останні кілька років Мілан істотно скоротив термін мацерації сусла на шкурках.

Цьому є кілька причин. По-перше, раніше мацерація була додатковою підстраховкою під час мінімізації використання сірки. Згодом Мілан зрозумів, що ця підстраховка не є обов'язковою. Вина і так досить стабільні. По-друге, бажання робити гучні заяви своїми мацерованими винами поступово стихло й змінилося схильністю до більш легкого питкого та життєрадісного формату.

Що буде далі? Побачимо. Чого точно можна чекати, так це безлічі нових експериментів.

Вина Nestarec, Milan в портфелі Frank Wines:
Youngster Red 2019
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~2,000 пл/рік
  • 11.5%
  • SO2: 16 мг/л
750 грн
Вік лоз:
15-20 років
Виніфікація:
cпонтанна ферментація у сталевих посудинах (20гл)
Витримка:
2 місяці у сталевих посудинах (20гл)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Цвайгельт (40%), Каберне Совіньйон (40%), Дорнфельдер (20%)
99 problems but Bitch ain't one 2017
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~1,500 пл/рік
  • 12.5%
  • SO2: 4 мг/л
950 грн
Висота виноградника:
200-220 м н.р.м.
Вік лоз:
20-30 років
Виніфікація:
cпонтанна ферментація, цілі ґрона, напів-карбонічна мацерація у сталі (50гл) ~10-14 днів
Витримка:
12 місяців у 10-річних бочках (225л)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Цвайгельт (100%)
Dornfelder 2017
  • червоне
  • тихе
  • 0.75 л
  • <2,000 пл/рік
  • 11.5%
  • SO2: 5 мг/л
750 грн
Висота виноградника:
200 м н.р.м.
Вік лоз:
20-25 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, в сталі, мацерація 14-20 днів
Витримка:
18 місяців у бочках (225л) і сталі
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Дорнфельдер (100%)
Nach 2017
  • червоне
  • тихе
  • 1.0 л
  • ~5,000 пл/рік
  • 13.5%
  • SO2: 10 мг/л
809 грн
Висота виноградника:
220 м н.р.м.
Вік лоз:
15+ років
Виніфікація:
cпонтанна ферментація у 20-річних відкритих дубових бочках місткістю 15гл, мацерація близько 20 днів, іноді застосовується ремонтаж
Витримка:
18 місяців у 20-річних дубових бочках (10гл); застосовується батоннаж
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Піно Нуар (50%), Цвайгельт (50%)
WTF - What the flor 2016
  • біле
  • тихе
  • 0.75 л
  • ~2,600 пл/рік
  • 12.0%
  • SO2: 20 мг/л
1 066 грн
Вік лоз:
35+ років
Виніфікація:
cпонтанна ферментація у старих бочках 600л з акації. 30% - мацерація на шкірці 2 тижні. 70% - без мацерації. Піжаж
Витримка:
7 місяців під флором (дріжджовою плівкою) в бочках 600л з акації
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, без додавання SO₂
Сорти:
Грюнер Вельтлінер (100%)
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.