Praesidium
В Абруццо є чотири провінції: Терамо, Пескара, Л'Аквіла і К'єті.
Остання, зазвичай, асоціюється тільки з масовим індустріальним виробництвом як винограду, так і вина.
Так склалося, що в кожній із решти трьох провінцій мешкає свій старорежимний апостол невтручальницького виноробства.
У Терамо — це Емідіо Пепе (~40 000 пл/рік, 240 метрів н.р.м.).
У Пескарі — це Едоардо Валентіні (~50 000 пл/рік, 600 метрів н.р.м.).
У Л'Аквілі — це Praesidium (~23 000 пл/рік, 400 метрів н.р.м.).
Енцо та Лючія Паскуале заснували виноробню в 1988-му.
До цього весь виноград, за винятком виніфікації для власного споживання, продавали кооперативам.
Зараз Енцо та Лючія майже відійшли від справ через свій вік, а виноградниками й господарством заправляють їхні діти — дочка Антоніа і син Оттавіано.
Праезідіум — це історична назва міста Прецца, де розташована виноробня. Прецца знаходиться на скелі, на 200 метрів вище за виноградники, висаджені в долині Пеліна, між Преццою і Райано, на рівні 400 метрів н.р.м.
Саме ця зона вважається батьківщиною сорту Монтепульчано.
Історично Praesidium виробляли всього два вина — Монтепульчано д'Абруццо Різерва (іноді воно називалося/називається просто Монтепульчано д'Абруццо через бюрократичні складнощі) і Черазуоло, яке, насправді, завжди було основним і головним вином місцевості.
У 2018-му було вперше бутильовано перший урожай із Треб'яно.
- червоне
- тихе
- 0.75 л
- 13,015 пл/рік
- 13.0%
- SO2: 23 мг/л
- рожеве
- тихе
- 0.75 л
- <2,000 пл/рік
- 14.0%
- SO2: 53 мг/л
- біле
- тихе
- 0.75 л
- 13.0%
- SO2: 49 мг/л
- червоне
- тихе
- 0.75 л
- 23,600 пл/рік
- 13.5%
- SO2: 60 мг/л
- червоне
- тихе
- 14,800 пл/рік
- 14%
- SO2: 50 мг/л
- червоне
- тихе
- 0.75 л
- 12,800 пл/рік
- 14%
- SO2: 75 мг/л
- червоне
- тихе
- 0.75 л
- 18,400 пл/рік
- 13.5%
- SO2: 29 мг/л