0
Профайл
Шампань (Франція)

Horiot, Olivier

Профайл
Виробництво пляшок/рік
25 000–35 000
Площа виноградників:
4,3 га (+4,4 га негоціанти, кооперативи)
Ґрунти:
вапняк, глина
Вік лоз:
30–60 рокiв
Робота на грядці:
ручна, сiрка, мiдь, бiодинамiка
Робота в погребі:
дикі дріжджі, без температурного контролю, без обклеювання, без фільтрації, тривала витримка
Урожайність:
3–6 тонн/га
Сертифікація:
BioDyvin
Філософія:
найбільш бургундський виньєрон в Шампані і найбільш шампанський виньєрон у Бургундії
Контекст

Те, що роблять Олів'є та Марі Оріó, — унікальна історія, як за ідеєю, так і за якістю. Близько 70% вин, які вони створюють, є тихими. Червоні, білі, а надто неймовірні рожеві.

Комуна Ле Рісе — це найбільша виноградарська комуна у Франції (866 га виноградників).

У Ле Рісе входить апеласьйон Розе де Рісе (Rose des Riceys), один з лише декількох апеласьйонів виключно для рожевих вин.

Річ у тім, що Розе де Рісе — це особливе вино. На відміну від більшості рожевих вин, що виробляються з винограду з наймолодших лоз або посереднього теруару, для Розе де Рісе відводяться найкращі ділянки (близько 30%) і ягоди. Решту використовують для ігристих шампанських вин.

Усього сімнадцять виньєронів виробляють Розе де Рісе. З них Оріо — єдиний, хто це робить у біодинаміці. Загальне виробництво Розе де Рісе не перевищує 70 000 пляшок на рік. Усього! А у вінтажі, коли якість винограду досить низька, Розе де Рісе взагалі ніхто не виробляє.

Лінійка вин від Олів'є та Марі, залежно від урожаю, може мати такий вигляд:

— одне або два тихих білих Кото Шампенуа;

— одне або два тихих червоних Кото Шампенуа;

— одне або два Розе де Рісе;

— рожеве шампанське;

— від двох до п'яти білих шампанських.

Історія

Родина Оріо з XVII століття займалася сільським господарством, в тому числі й вирощуванням винограду.

До того як Олів'є та Марі взялися за виноградники його батька, весь виноград продавався іменитим шампанським домам, купцям і локальним кооперативам.

Олів'є встиг попрацювати на виноробні у Вашингтоні, а пізніше пройти стажування в Шато Понте-Кані.

У 1999 році управління доменом перейшло від батька до Олів'є.

Першим рішенням Олів'є став перехід на органічне фермерство та підготовка до наступного кроку — біодинамічного господарства.

Друге рішення — виробництво власних вин. Рівні частки винограду розподілялися між своїми винами, негоціантськими продажами і поставками в кооперативи з 2000 по 2010 рік. Зараз 50% винограду йде на власне вино і по 25% негоціантам і кооперативам.

У 2000 році Олів'є та Марі випускають три своїх перших вина: два Розе де Рісе й одне Кото Шампенуа Руж.

У 2002-му, після 3-х років органічного фермерства, розпочинається офіційний перехід на біодинаміку на виноградниках Валінгрен (Valingrain) і Бармон (Barmont).

У 2003 році Олів'є розуміє помилку у частковому переході на біодинаміку й підключає інші ділянки, навіть ті, на яких вирощується виноград для продажу негоціантам і кооперативам.

У 2004-му Олів'є та Марі роблять своє ПЕРШЕ (!) ігристе шампанське — Сев Блан де Нуар (Seve Blanc de Noirs).

2006 в лінійці з'являється друге ігристе шампанське — 5 Сен (5 Sens).

У 2007 перехід на біодинаміку повністю завершено.

У 2013 році отримано офіційний сертифікат Biodyvin.

Олів'є та Марі вирощують і виніфікують усі сім сортів, дозволених для використання в шампанському (Піно Нуар, Шардоне, Піно Блан, Піно Грі, Піно Меньє, Пті Мельє і Арбан).

Більше того, такі "забуті" сорти, як Арбан, Пті Мельє і навіть Піно Грі, у Оріо зовсім не молоді, а віком близько 40 років, оскільки висаджував їх іще його батько Серж.

Фанат різноманітності й експериментів, Олів'є в деякі вінтажі бутилює моносортові ігристі шампанські вина з цих "забутих" сортів. Так в 2006 році він випустив близько 180 пляшок 100% -го Арбана. У 2015-му — близько 500 пляшок Арбана й біля 300 пляшок Пті Мельє. У 2017-му зробив 100% -й Піно Грі і теж у дуже невеликому обсязі.

Також Оріо — одні з приблизно 20 виробників шампанського (з ~15 000), що роблять шампанське з використанням усіх семи сортів.

Ле Рісе знаходиться на кордоні між Шампанню й Бургундією. Якщо бути точним, то адміністративний кордон проходить практично посередині Ле Рісе. Так що в якомусь сенсі у Олів'є і Марі дійсно найбільш бургундські шампанські вина й найбільш шампанські вина з Бургундії.

Така асоціація виникає не тільки через географію. Під час свого стажування у штаті Вашингтон Олів'є дивувався, чому там на виноградниках було висаджено багато різних сортів.

Після повернення додому він зрозумів — у Вашингтоні, де немає глибокої історії виноградників, винороби всього лише намагалися зрозуміти, який сорт краще підходить цьому теруару. Природним продовженням цієї думки стало усвідомлення того, наскільки йому пощастило, живучи в Шампані, успадкувати багатовікові експерименти, висновки щодо селекції сортів і визначення ділянок.

Ця думка повернулася до нього знову в процесі роздільної виніфікації різних ділянок для Розе де Рісе в перший рік. Розуміючи, наскільки різні характери у більш прохолодного Валінгрен і більш теплого Бармон, Олів'є зробив свій перший крок у трансляції теруару. Він не став змішувати всі ділянки в одне Розе де Рісе, що є нормою для регіону, а зробив два, кожне з окремого виноградника.

З того часу ідея пошуку та демонстрації індивідуальності окремих ділянок не залишає Олів'є, і він з азартом продовжує свої невеликі експерименти.

Вина Horiot, Olivier в портфелі Frank Wines:
Cuvee Metisse Magnum NV
  • бiле
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 500 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 35 мг/л
3 700 грн
Висота виноградника:
230-350 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 рокiв
Виніфікація:
спонтанна ферментація в дубових бочках, без температурного контролю
Витримка:
в старому дубі 12 місяців, можливий батоннаж (але рідко)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
28 жовтня 2019
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Піно Нуар (80%), Піно Блан (20%)
Rose des Riceys en Barmont Magnum 2011
  • рожеве
  • тихе
  • 1.5 л
  • 30 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 30 мг/л
3 900 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
10% чавиться ногами, 90% - цілі грона, напів-карбонічна мацерація - 7 днів
Витримка:
11 місяців в старих бочках (баррік і тонно)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Rose des Riceys en Barmont Magnum 2014
  • рожеве
  • тихе
  • 1.5 л
  • 34 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: <10 мг/л
3 700 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
10% чавиться ногами, 90% - цілі грона, напів-карбонічна мацерація - 7 днів
Витримка:
11 місяців в старих бочках (баррік і тонно)
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Coteaux Champenois Riceys Blanc Magnum 2016
  • біле
  • тихе
  • 1.5 л
  • 30 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 26 мг/л
4 500 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
спонтанна ферментація, без контролю температури, одна бочка
Витримка:
10 місяців на осаді в старій дубовій бочці
Бутилювання:
без фільтрації, без обклеювання, мінімальна доза SO₂ при бутилюванні
Сорти:
Шардоне (100%)
Rose des Riceys en Valingrain Magnum 2011
  • рожеве
  • тихе
  • 1.5 л
  • 30 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 51 мг/л
6 000 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
10% чавиться ногами, 90% - цілі грона, напів-карбонічна мацерація - 7 днів
Витримка:
18 місяців у старих бочках (баррік/тонно)
Бутилювання:
1 серпня 2012, без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Rose des Riceys en Valingrain Magnum 2013
  • рожеве
  • тихе
  • 1.5 л
  • 30 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 67 мг/л
6 000 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
10% чавиться ногами, 90% - цілі грона, напів-карбонічна мацерація - 7 днів
Витримка:
18 місяців у старих бочках (баррік/тонно)
Бутилювання:
30 липня 2014, без фільтрації, без обклеювання
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Cuvee Seve Rose de Saignee Brut Nature Magnum 2010
  • рожеве
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 90 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 15 мг/л
4 800 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
напів-карбонічна мацерація 4 дні, у старих бочках
Витримка:
12 місяців у старих бочках + 111 місяців sur lie
Бутилювання:
22 липня 2011, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
8 жовтня 2018
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Cuvee Seve Rose de Saignee Brut Nature Magnum 2011
  • рожеве
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 90 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 36 мг/л
4 700 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
напів-карбонічна мацерація 4 дні в старих бочках
Витримка:
12 місяців в старих бочках + 111 місяців sur lie
Бутилювання:
6 серпня 2012, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
28 жовтня 2019
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Cuvee Seve Magnum 2011
  • бiле
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 89 магн/рік
  • 12.0%
4 600 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
в старих дубових бочках
Витримка:
12 місяців у старих тонно + 74 місяці sur lie
Бутилювання:
6 серпня, 2012, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
28 жовтня 2019
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Cuvee Seve Magnum 2012
  • бiле
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 90 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 50 мг/л
4 000 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
в старих дубових бочках
Витримка:
12 місяців у старих тонно + 73 месяца sur lie
Бутилювання:
11 вересня 2013, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
28 жовтня 2019
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Піно Нуар (100%)
Cuvee 5 Sens Magnum 2011
  • бiле
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 90 магн/рік
  • 12.0%
  • SO2: 44 мг/л
5 400 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 рокiв
Виніфікація:
роздільна, в старих бочках
Витримка:
11 місяців у старих тонно + 72 місяці sur lie
Бутилювання:
6 серпня 2012, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
8 жовтня 2018
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Арбан, Піно Меньє, Шардоне, Піно Нуар, Піно Блан
Cuvee 5 Sens Magnum 2012
  • бiле
  • iгристе
  • 1.5 л
  • 90 пл/рік
  • 12.0%
  • SO2: 49 мг/л
5 300 грн
Висота виноградника:
160-320 м н.р.м.
Вік лоз:
30-60 років
Виніфікація:
роздільна, в старих бочках
Витримка:
11 місяців у старих тонно + 72 місяці sur lie
Бутилювання:
11 вересня 2013, без фільтрації, без обклеювання
Дегоржман:
28 жовтня 2019
Дозаж:
0 г/л
Сорти:
Арбан, Піно Меньє, Шардоне, Піно Нуар, Піно Блан
Попередній:
Наступний:
Товар «» додано в кошик
Оформити замовлення Продовжити покупки
18+
Увага!
Сайт містить інформацію, не рекомендовану для осіб, які не досягли повнолітнього віку.
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтеся на використання файлів cookie.